School: Ceathrú (Carton) (roll number 15339)

Cartron, Co. Leitrim
Seán Ó Floinn

Cille 'na sheasamh air. Shnámh sé leis no gur thug sé ar ais go Connamara é.
    Nuair bhí Colm Cille ag imtheacht d'fág sé a mhallacht ar an oileán, agus dubhairt sé go mbéadh seacht sonas ar an stráinséar a tiocfadh 'na measg. Ach béigean dó a imtheacht no gur thréig sé torann an chluig a bhí ag Naomh Éanna nó gur shocruigh sé síos i gConndae Mhuigheó.

* * *

Rugadh agus tóigeadh Cóilín Mach Donnachada i gCill Ronáin Oileán Arann. Tá sé anois nios mo ná leath chéad blian daois. Dubhairt sé liom go bhfuair sé an sgéal ó na shean daoinibh Seán O Floinn Dromdárach Maothail a fuair an sgéal uaidh agus a sgriobh san leabhar seo é
    Seán Ó Floinn
    Drumdart, Co. Leitrim