Scoil: Druimín (uimhir rolla 9438)

Drummeen, Co. Leitrim
Tomás Ó Ceallaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    I rith na h-aimsire abhí ingean Níc Shearraigh ag múineadh annseo is iomdha fear a chaith treimhse ag múineadh mar príomh oide annseo.
    Bhí Seosamh Mac Cionnait ag múineadh ann ó 1917-1923. Annsin chuaidh sé ag múineadh go Gortlitreach i bhfoigseacht 2 1/2 mhíle don sgoil seo. Tá sé ag múineadh fós ann. B'feidir nár mhiste a rádh annseo gur fear é seo a raibh an Ghaedhealg go binn blásta nuair nach raibh sé san bhfaison í a bheith ag duine. Fear é a chuir spéis mhór in obhair Connartha na Gaedhilge agus iomdha oidhche a chaith sé ag múineadh na Gaedhilge do ' aois fásta na h-áite. Is mór an cabhar a thug sé don Athair Ó Connfrí freisin cun Féis Cluana a chur ar bun.
    Nuair d'imtigh sé tháinig oide nár chaith acht trí seachtmhaine ag múineadh annseo. (-) an t-ainm a bhí air. Tá sé a g múineadh i gCondae Liathdroma fós.
    In a dhiaidh sin tháinig Prionsas Mac Aodha agus chaith sé bliadhain amháin ann 1923-1924
        1. buildings