School: Na Gleannta

Na Gleannta Theas, Co. Kerry
Ss. Ó Conchabhair

curtha ár gcoinnibh agat".
    "Más é sin é" arsa Bully "seo cúgaibh arís é" agus chaith sé síos arís é san uisce.
    Bhí Bully lá eile agus bhí asal agus uaim lán de mhóin aige. Bhí sé ag siubhal leó ar an gairbhéal i naice na trá shíos i mBaille an Mhuillin i naice an Daingin. Bhí fear amuic ar an mbád bheag i naiche leis d'ar b-ainm Tomás Ó Cinnéidig. D'iarr Tomás fód air chun an teine a cóimeadh dó.
    "Geóbair agus fáilte a Thomáis" arsa Bully. Rug sé ar an asal, an uaim, an mhóin i néinfeacht agus bhí sé cun iad a chaitheamh isteach sa bhád. Bhéic an fear amach agus dúbhairt, "ar son Dé stad agus ná bádaidh sinn". Chuidh Bully agus Wally i gcablac Shasana. Ní rabhadar i n-éinfeact i n-aon cur.
    La amháinb huail dhá captaon le chéile. Bhíodar ag caint le na chéilear feadh tamaill maith. Dúbhairt
    Pádraig Mac Síthigh
    Cnoc an Bhróigín Thiar, Co. Kerry