School: Na Gleannta

Na Gleannta Theas, Co. Kerry
Ss. Ó Conchabhair

tiocfhaidís suas leis go gcuiridís chun báis é agus í féin chómh maith.
    Do chuimhnigh sé ar seift, a mháthair a chuir ar a dhrom. Dhein sé san agus chuir sé do trí portaig agus trí coillte. Níor dhein sé stad ná staonadh go dtáinig sé abhaile. Stad sé cun a mháthair a leigint dá dhrom. Nuair a dhfhéach sé siar ní raibhann ach dá ghéig. Bhí sí stracaithe as a chéile ag na sceacha agus ag na crannaibh. Nuair a chonnaich sé cad a bhí déannta aige suidh sé síos agus thosnaigh sé ag gol go fuidheach.
    D'fágh sé an áit sin agus chuaidh sé na mílte ó bhaile. Bhí sé ag imtheacht roimis. Thóg sé bothán do féin. Lá amháin bhuail fear isteach chuige. An Gruaghach Leath Caoch Ruadh a tughtaí air. Ní raibh ach aon súil amháin aige i lár a néadan. Bhí bradán ar a dhrom aige. An Bradán Feárna a tugtaí air. Bhí an Gruagach seacht mbliadhna agus seacht lá adiarraidh breith ar an mbradán. Bhí an buadh aige i ndeire na scríbe. D'órduigh sé do Fionn é bheiriú ach gan leigint daon chlog éirighe air nú má dhéanfadh
    Máire Ní Ghearailt
    Baile Uí Shé, Co. Kerry