School: Breac-Cluain (B.) (roll number 16217)

Brackloon, Co. Kerry
Pádraig Ó Séaghdha

1. (no title) (continued)

Bhí feirmeóir mór ann fadó agus bhí buachaill bocht mar buachaill aimsire aige.

(continued from previous page)
    aoinne roimis ach seana bhean chríonna. Dhéin sí braon té agus tug sop sa chúinne dhó.Lar na h-oidce tháinig beirth isteach agus beithidheach mór trom tar éis a bheit goidhidhte acu. Nuair a connacadar an leaidh sa chuinne bhíodar cun é mharbhúgadh agus d'innis an seann bhean doibh gurabh amlaidh a cuaidh sé amúga. Dubairt an fear léis an ngarsúinín an páipear a bhí aige a thabhairt doibh. Nuair a connacadar an rud a bhí sgriobhtha ann "Nuair a ragadh an buacaill seo go dtí an dtig é marbhuigheadh" do glanadar amac é agus do sgriobhadar é seo ann "Nuair a raghadh an buachaill seo go dtí an dtigh é phósadh." Thugadar an páipéar d'on mbuachaill airis agus sgaoileadhar leis. Nuair a cuaidh an buachaill go tig an feirméora do léigeadar an páipéar agus an lá na dhiaidh san phós an garsún inghean an feirmeóra. B'fada léis an bhfeirmeóir go raibh sé ag fághail aon sgeala o'n dtig agus cuir sé cun siubail lán tsásta i na aigne deire a bheith curtha léis an leaid.Nuair a chuaidh sé abhaile do leath a shúile air nuair a chonnaic sé an garsún ag obair sa ghort. Thainig rabharta feirge air ach ní raibh aon nídh lé deanam aige ach é cur do. Annsan do ghlaoidh sé chuige ar a chliamhain agus dubairt sé léis imteacht leis agus trí ribe a thabhairt
    AT0461: Three Hairs from the Devil's Beard
    Nóra Ní Laochdha