School: Clochán (roll number 14987)

An Clochán, Co. Kerry
Seán Ó Cúrnáin

1. An tAonach (continued)

Bíonn aonach sa Daingean agus aonach i gCaisleán uair sa mhí.

(continued from previous page)
    satharn deirineach. Tá páirc fé leith ins an Daingean igcóir na mbeithidhígh. Is le Maire Ni Shúilleabháin an páirc sin. Glaodhtar páirc an Aonaigh air. Ta costas a ndíol as anois. Caithtear dha phingin a dhíol as gach beithíoch ag dul isteach an geata. Fado ni raibh aon costas á ndiol ach éinne a dhíoladh beithidhígh tughadh sé cúpla pingin di. Nuair bhíonn ceannuightheóir ag ceannach beithígh friafróchadh sé ar an duine a bhíonn á dhíol, an mór atá uaidh ar an beithíoch agud dearfadh an dioltóir an méid a bhfhiú í, agus dá mbeadh an ceannuightheóir sásta marcalfadh sé an beithíoch le breasail nó le pluid. Sara dioltar an beithíoch bionn an ceannuightheoir ag bualieadh bais an díoltóra agus ag caitheamh seile ar a dhéar
        1. trade
    Diarmuid Ó Dúbhda