School: Landsdowne (Cuar na gCoileach) (roll number 6091)

Coornagillagh, Co. Kerry
Eibhlín, Bean Uí Súilleabháin

1. (no title) (continued)

Timhceall a seascadh no bfheidhir a seachtó blíadhan ó shóin bhí comnuidhe ins an dtíg i gcoirre dúinn ar sean mnaoi agus a líon tige agus bainthreabhach a bhí innthe an cuid is mó dhá saoghal.

(continued from previous page)
    arsa "Lean a phíobaire" leithe bá mhaith an rud dhuith go rabhas le na pucaí aréir a chailin, núair a bhí shocrú déanta aca cún tú a bheith leó toisig go mbídís ag tabhairt cúaird den seana ceardchainn agus go mbíthea ag cur isteach ortha féin ann.
    "Connus sa airiú?" arsa Peiggí gan rudh dó leogaint uirthí. "Is maith atá fhios agath go rabhais uaigneach aréir ach n'eosfadh é seó dhuith go raibh an uimhir céadhna des na "daoine maithe" cun tú b'reith leó agus gan tú breith agus bé "lean a phiobaire" fé ndeara gan tú a bheith imeasg na ndaoine maithe anois már thug sí a gách cun tú d'fhagainth ag an mbaintreabhach mboicht. Fuaireas an sgéal so ó Saidbh béan Uí Suilleabhain atá n'a cómhnuidhe sa tig céadna anois agus gur chuala an scéal ón mbheirt a bhí sa cheist a mathair a' ceile agus a drifúir a céile. Tá an bhean Uí Shúilleabháin so seahtó s'a trí bliadhain anois agus dá mairfeadh Maighréadh só sgéul bheadh sí nóchadh bliadhan is breis anois. Seo seola nn mná a thug an sceal so domh mar a chualadh sí é.
    Caitlín Ní Shúilleabhain
    Derrynid, Co. Kerry