School: Fearann Iarthach (roll number 14183)

An Fearann Iarthach, Co. Kerry
Seán Ó Murchadha

1. Bhuail sé (an bacach) isteach chun bean a' tíghe, agus bean mhór, bhreágh shéímhiúil a beadh í san leis an bacach. Nuair a chonnaic sé í ag feáchaint chómh compórdach, loirg (?) sé déirce mhór fhairrsing uithi:-
    "Tabhair dom a déirc seo le s-chroidhe
    dhá chuid aráin, trí chuid cáise, pic choirce, céad ime, srón do mhartfheóil rósta, no urchar do phíosa trí sgillinge, agus scaoil mé uait le so-chroidhe:
    Buachaill bocht iseadh mise, gan gharraidhe gan ghorth, gan píosa ar bhocht: gan cruaidh ruadh leath-phingne agam a bheith a' rínnce thíos ar úrlár mo phóca, mar go bhfuair m'athair bás lá fuar cruaidh geár fhairrge agus gaoth adtuaidh, agus gur beathuigheadh mo mháthair i dtor mór aitinn."
      1. poetry
      1. people by social grouping