School: Curraichín (B.) (roll number 15978)

Curraheen, Co. Kerry
Seán Ó Scothlaoich

1. (continued from previous page)
    chun cúpla beart giolcach agus nuair bhí síad ag teacht abhaile teré Cill Fhoglan do cuadar isteach i dtig ósda agus bhíodar ag ól agus chuadar abhaile agus bhí beart ag gach duine aca thánadar go dtí Cromán agus díoladar an giolcac ar shilling agus reul an beart agus nuair a thánadar abhaile ní raibh sgilling na giolcac na aon rud eile aca. Dúbhairt a n-athair leo "Ca bhfuil an giolcac a bhauchaillí" "Ó adeir siad "Ní raibh aon giota de giolcac ag na feirmeoirí mar do thug díad dos na daoine mór timceall na h-áite é i gcóir shilling agus reul an beart" Agus táimse gan aon giota adeir an t-athair agus an tig ag leigint an bhaistig isteach orm. Ná beidh sibh déanach an bliadhain seo cúghainn agus beidh a tuilleadh de giolcac agaibh.
    Seán Ó Pigóid
    Tomás Ó Breathnach