School: Achadh Tiobraid (roll number 9878)

Aghatubrid, Co. Kerry
Tomás Ó Muircheartaigh

sé na féachfaidh sé go bráth airís é.
    Bhí sé ag cur de ar fúid na hÉireann, agus nfeadar sé ó talamh Dé, cá raibh aon áit aca, acht ag cur de. Lá des na laennta, tráthnóna breágh timcheall na Bealtaine as é a cur an bóthair de, bhí beirt no triúir garsún sa chnoc ar taobh thuas de ag lorg caorach no uan. Dubhairt duine aca go raibh a chaora thíos istig i goirtín an crúd. D'imthig an bráthar igcoinnibh an gharsúin nuair a chonnaic sé ag teacht anuas é. Diarraidh sé de'n garsún cá raibh goirtín na crúdh. Dubhairt sé féin go raibh sé feín ag dul isteach innti anois. "Sin agat annsan í" ars an garsún. D'fhan sé annsan indiaidh an garsúin, agus thóg sé mainistear ann. agus bheannuig sé í.
    Dimthig sé ag lorg an tarna ceist. Bhí sé ag gábhail tré sráid lá breágh te. Tháinig tart air. Dimthig sé isteach i tig óil. Bhí cailín istig roimis. Bhí sí ag casad corc agus í ag sileadh ndeóir agus é ag féuchaint uirthi. Cad é an fath go bhfuil tú ag gol. Á tá ar sí. Sé bhí ár dtigearna ag sileadh na ndeóir nuair a croc na Iúdaig é ar ár son". "Sin dhá ceann dem ceisteanna" ars an bráthar. Dimhthig sé leis ag lorg an tríomhadh
    AT0756B: The Devil's Contract