School: Achadh Tiobraid (roll number 9878)

Aghatubrid, Co. Kerry
Tomás Ó Muircheartaigh

Uisce Coisreacan
    Tugann na daoine abhaile é, agus beannuigeann siad iad féin leis sin, nuair a thagann gála gaoithe, agus splanncaca, agus tóírnighe mór thimcheall an tighe, crothanna siad é aon uair ina mbíonn duine i mbaoghal bháis.
    Bíonn cómhacht fé leith ag baint le uisce coisreacan lae Nodlag mór, agus uisce Sathairn an Cásga. Beannuigeann an sagart trí bairrilí i Cathair Saidhbhín Satharn Cásga, agus tugann gach bean pé scéal é buidéal abhaile lei.

Bíonn an scéal ceadna aca i dtaobh an t-uisce coisreacain um Nodlag.
    Sé an brígh atá ag baint leis sin mar 'siad san dá lá is beannuithe sa bhliain lá Nodlag agus Satharn Cásga - áthas agus brón.

Cré
    Tugtar cré ó tuamaí i dteampall abhaile leo. Bíonn leigheas fé leith ag baint leis sin as roilg beannuithe. Caitear é sin do cur thar nais san ait, a geibhtear é. Aon nidh