School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

dtí féar Sheáinín.
    Do bhíodh ana fhearg ar Seáinín mar dá mbheadh coirce nó aon síol mar sin curtha ag Seáinín do théigheadh na cearca thar teórainn agus do raghaidís isteach go dtí an síol agus do bhídís ag piocadh an síol.
    Ní raibh aon buachaill aimsire ná aon rud ag an fear san agus do bhí cailín aimsire, agus buachaill aimsire leis ag na daoine eile agus do bhíodh éad ar an fear nuair a bhídís níos feárr ná é féin.
    Do bhí an fear a bhí sa tig eile pósta agus do bhí cúigear leanbhaí aige agus do bhíodar ana dhána agus do bhídís ag cur isteach ar an fear i gcómhnaidhe agus do bhíodh ana fhearg ar an bhfear.
    Do bhídís ag caitheamh clocha leis agus gach aon rud mar sin. Do bhíodh an fear san ag lorg bean chun í pósadh ach ní fhéadfhadh sé aoinne d'fhágháil, mar do bhí
    Máire Ní Chríodáin
    Máire Bean Uí Chríodáin