School: S.N. Chnoc Chrochaire (roll number 4955)

Knockcroghery, Co. Roscommon
Brian Ó hUidhir

1. (continued from previous page)
    agus istigh ina lár atá an féarach - an talamh is fearr dá bhfuil sa bparáiste seo - agus an teach comhnuidhthe atá ag an Tiarna Crofton. Tá ceithre geataí móra agus bóithre príomhaideacha isteach uathbha go dtí an "Teach Mór" mar bheireas na daoine air. Tá geata in aghaidh gach príomhárd de'n chompás - geata a bhfuil stuagh mór Románach ós a chionn agus ar a bhárr sin arís tá suaitheantas na gCrofton.
    Móirthimceall na Páirce ar fad tá balla mór árd d'aolchloich. Aimsir an Ghorta a tóigeadh é chun obair a thabhairt do na daoine bochta a bhí ag fághail bháis leis an ocras. Fuair