School: Garrán (B.) (roll number 11274)

Garrane, Co. Cork
Conchobhar Ó Drisceoil

1. (continued from previous page)
    Núair a thagadh na saighdiúirí cun bhreith air do bheireadh sé ar géag don chrann agus do lúbhadh sé é féin isteach sa pholl agus do bhíodh sé saor ón a namhaidh. Do bhí mórán airgid aige chornuighthe. Do bhí an óir go léir istig i mbróig móir. Do cuir sé i bhfolach é sa cnoc san áit a deir na sean daoine ón caisleán cam go dtí an crann fuinseóige dhá áit atá gan amhras sa cnoc. Nuair a bhí sé amuigh lá amháin tháinig an namhaid i gan fhios do, do geárradar an géag. Cúadar in a dhíaidh annsan agus chuir sé cun teithe cun an phoill. Do theip air cun dul isteach ins an phoill mar bhí an géag geárrta agus do rug na saighdiúirí air do bhí sé in a phrísúnach . Nuair a bhí sé ar a thriall dubhairt sé leis na daoine sa cúirt má bhí aoinne sa cuirt ag éisteacht leis go bhfuil bróg mór óir sa coinnlig idir an caisleán cam go dtí an crann fuinnseóige agus do chualadh gur daoradh e. Níor fuarabh ríamh tairghead.
      1. people
    Ciaran Nolan