School: An Churrach (Crogh), Árd Fhionáin (roll number 7911)

Curragh, Co. Tipperary
Mícheál Ó Dubhshláine

1. Scéal (continued)

(continued from previous page)
    bhí in a cómhnuidhe thimcheall míle go leith ón áit. ar an am a bhí na urchoir dá láimhach bhí sagart a' paróiste ag caint leis an bPaorach istig na maca féin agus é féin agus a athair ag rómhnachcarn aoiligh a bhí sa maca thogadh barántas 'na coinne agus chánaig an gárda fé na déin Tháinig a dearbhfúr a bhí caillte blianta roimhe sin agus glaodh sí air agus dubhairt leis éirige an agus teiceamh. D'eirigh sé agus inis sé a sgéal dá athair agus dá mháthair. Dubharadar san leis gan teicheamh "má theichean tú dheurfuidh siad go bhfuil tú cionntach tá an sagart agus na comhfrain mar finnathac agat agus dé an bheannatá agat orra" Cuaidh sé codhladh ina leabaidh aríst ac thainig an gárda agus tógadh na praosúnach é. Ceanglaidh eadh le slamhraidhe é agus cuireadh go príosún Cluain Meala é. Ba gairid gur táinig lá an trialac. Cuaidh an s'sa gairt a athair agus na cómhsainn cun finnéidheacta a deuaidh leis go raibh sé neamh cronntach ac ní
    Raidhrí Ó Corbaín