School: Baile an Tobair

Ballintober, Co. Roscommon
Máiréad, Bean Uí Dhomhnaill

teach agus crosa tuíghe 'na láimh acu ag bháilú pighne.

La le Padhraigh
    An la seo caitheann na daoine idir og agus aosthá piosa seamhrógh ar a gcothaí, agus téigheann siadh chuigh Aifreann agus comaon Naomhtha in onóir Naom Padhraigh.

An céad lá den bhlian
    Ní bheireann na sean daoine aon nidh chor ar bith do d'aoinne mar deirthear, má bhéireann síád airgheadh no aon níd d'aoinne go mbíodh síad agh déanamh an rud céadhná trídh an blian. Ar an adhbhar sin bhíonn siadh ana cúramhach ar gach rudh a deineann siadh.

An ceadh la d'Aibreán
    Bhíonn ana sporth ag na daoine óga an la seo. Bhíonn siadh ag deánamh amhadháin do gach duine a casann ortha.