School: Béal Feirsde / Belfarsad (roll number 16374)

Béal Feirste, Co. Mayo
Prionnsias S. Ó Gallachobhair
The Schools’ Collection, Volume 0085C, Page 10_028

The Schools’ Collection, Volume 0085C, Page 10_028

1. (continued from previous page)
    rud ar bith le feiceáil acht croicheann na bhfataí. Chualaidh mé sgéal eile ag na sean-daoine faoi an sidhe seo. Bhí bean agus ‘a fear ina gcomhnuidhe in aice leis an sidhe seo. Oidhche amháin d’imthigh an fear go teach eile. Nuair a bhí sé imthighthe tháinic cúpla (daon) duine isteach an dorus acht bhí a fhios ag bean an tighe nach daoine saoghalta a bhí ionnta. Bhí siad ag siubhal tríd an teach. Dubhairt siad léthí muna mbéadh an tuisge glan istigh aicí go n-óladh siad an bainne uirrí. Nuair a tháinig a fear abhaile d’innis sí do é mar thárla agus dubhairt sé da (bhfeicer) bhfeicfeadh se féin iad ag mbéadh siad ag dul amach agus go tapaidh. Acht nuair a fuaireadh in a (coladh) chodladh é an chéad oidhche eile tugadh amach dhá leabaidh é agus bualadh a sháith
    Gráinne Ní Ceachmharcaigh