School: Béal Feirsde / Belfarsad (roll number 16374)

Béal Feirste, Co. Mayo
Prionnsias S. Ó Gallachobhair
The Schools’ Collection, Volume 0085C, Page 16_064

The Schools’ Collection, Volume 0085C, Page 16_064

1. (continued from previous page)
    Nuair a fheictear cúpla fainleóg ag eitilt go h-íseal deireann na sean daoine go mbíonn baisteach le teacht. Deireann na daoine atá ar mó baile sa nuair a fheictear na preacáin ag kuige ar an talamh go mbíonn droch uair le teacht. Nuair a bhíonn na cearca a bpíocadh a gcuid cleite cearca a bpíocadh a gcuid cleite deireann na sean daoine go mbíonn baisteach le teacht. Nuair a bhíonn gaoth in anair a ndheas ann deirtear go mbíonn baisteach le teacht agus nuair abhíonn an gainimh ag imteacht do'n bhóthair deirtear go mbíonn droch uair le teacht. Nuair abhíonn gaoth a dtuaidh ann deirtear go mbíonn uair thirn le teacht agus nuair abíonn gaoth in thiar go mbíonn uair thé le teacht. Nuair abhíonn dath dearg ar an
    Cáitlín Ní Sheoighe