Scoil: Sáile (uimhir rolla 16052)

Sáile, Co. Mhaigh Eo
R. Ó Cuinn

1. Scéal (ar lean)

Bhí Rí ann fadó agus fadó bhí agus bhí sé lá ag segeal (?doléir) ar bruach aillle agus chonnaic sé an maighin mhara agus í ag ciarradh a ceann.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    ceard a bhí ann. Dubhairt siad gurbh cearc ghur a bhí ann.
    Nuair a bhí sé féin agus a bhean ag imteacht tháinig préacán as a gcionn san spéir agus dubhairt meag: meag: mag: cos ghearr ar do chúil agus cos slán faoi bun an stána. Cuimhne sé ar an rud a bhí faoi an stána agus tháinic sé ar ais agus fuair se i. Nuair a choinnich an buaiteas i léimh sí suas uirrí. Bhí arasas? air nuair nach dimtigh sé leis an bhean a bhí leis i dtosach, acht dubhairt sí leis spás uair a chluig a tabhairt dí. Toraidh agus spás dhá uair. Dimtigh sí san áith a raibh a máthair agus fuair sí an slaitín droidhteach uaithe agus tháinig culaidh bhréag éadaig agus capall breag amach chuici. Dubhairt a máthair nach bfeiceadh sí arís go bragach i. Dimtig sí agus phós siad agus bhí siad saidhbhir sáith o shoin.
    AT0510: Cinderella and Cap o' Rushes
    Caitlín Ní Giollabhain