Scoil: Caisleán na hÉille (The Neale)

An Éill, Co. Mhaigh Eo
Máire, Bean Mhic Domhnaill

Cé acu ba Chliste ?”
    Bhí triúr ban ag dul chun margaidh maidin Luain. Ag díol uibheacha a bhíodar ag dul. Thíos ag Cnocán a’ Mhíle bhuail [duine] de na mnaibh a h-ordóg i n-aghaidh rud eicínt cruaidh.
    Chrom sí go bhfeiceadh sí céard a bhí ann agus nach fáinne a bhí ann - fáinne óir ar ndóigh - Ghlan sí é agus nuair a d’fheach sí air, ar sise “Tá’s ag Dia gurab é seo m’fháinne pósta a chaill mé ráidhthe ó shoin. Féach air a Bríghid.
    Nuair a d’fhéach Bríghid air thug sí iarracht é a sgiobadh ó Mháire. “Ara, éist do bhéal, a Mháire, nach maith atá’s agam gurab an fáinne a thug Paits dom an lá a phós an t-Athair Éamonn sinn thuas ag an tsean-séipéal. Nach n-aithneócha-sa é a Peigi?”
    “Sbáin dom é” arsa Peigi. “Nach gceapann sibh gur furasta dalla mullóg a chur ormsa nó an gceapann sibh gur oinseach críochnaighthe mé? Gan m’fháinne féin d’aithint! Agus nach é annseo os comhair bhur súl an comhartha a ghearr Seán air an
    AT1406: The Merry Wives Wager
    Máire Ní Eithir