Scoil: Gort Sceithe (uimhir rolla 13062)

Gort Sceithí, Co. Mhaigh Eo
Tomás Ó Cléirigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    leis g hÁth-Luain. Nuair a shroich sé Áth-Luain d'innis gárda dó go raibh an ceannuidhe imthighthe go Milleann gCearr.
    Lean an fear an ceannuidhe go Muileann gCearr agus tháinig sé suas leis annsin. Cheannuigh sé punt snaoisín uaidh, D'fhill sé abhaile annsin. Níorbh fhada go dtáinig tart mór air. Chonnaic sé tobar istigh i bpáirc. Chauidh sé isteach go dtí an tobar. Chrom sé síos agus d'ól sé deoch bhreágh fíon-uisge as an tobar.
    Nuair a tháinig sé amach chonnaic sé sean-fhear liath in a shuidhe ar an mbóthar. "Go mbeannuigh Dia duit " ars an sean-fhear, "Go mbeannuig Dia is Muire dhuit," ars mo dhuine. D'imthigh an fear leis annsin go Connamara. Bhí áthas mór air nuair a shroich sé a bhaile féin.
    Lá amháin tháinig fear chuige agus d'iarr sé pinnse de'n snaoisín de. Thóg fear Chonnamara an bosca amach agus s'fhoscail sé é. "Cé'n fáth ar oscail tú é sin?" ars an fear, Táim féin abalta é a oscailt. Nuair a d'fhéach an duine uasal isteach san bhosca ní raibh gráinne ann chor ar bith.!
    Tomás Ó Cléirigh
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)