Scoil: Ráth Morgáin (uimhir rolla 15966)

Ráth Muireagáin, Co. Mhaigh Eo
Bean Uí Cholmáin

Ar an leathanach seo

1. Tá cnoc mór rd taobh thuaidh de'n scoil seo. Tá go leor cloc ar bhárr an chnuic. Tá bárr an chnuic clúduighthe le clochaibh leacha agus féar ag fáseacorra agus bíonn go leór caorach thuas annsin. Deireann mo séan athair gurae cuios chuir na daoine annsin iad nuair a thainig Fionn Maclumhail isteach annseo ag feadhach. Deireann adaoine aile go raibh teach annsin fadó. Nil sé e bhfad ó bhí "bill berries" ag fás thuas annsin. Ní raibh siad ag fás ach in áit amháin. Tá carn cloch ar bhárr an chuic. Gach tráthnona a chuadhas suas go ote an cnoc sin
    Micheál Mac Aindriú
    An Gort Mór, Co. Mhaigh Eo