Scoil: Poll an tSómais (uimhir rolla 16283)

Poll an tSómais, Co. Mhaigh Eo
Proinnsias Mac Gearailt

1. Pollán an Aifrinn
    Tá mé im chómhnuidhe i Léana Mór. Ta pollán ins an mbaile, agus is é Pollán an Aifrinn an tainm a tugtar air. Tá sé ar an dtaobh thíar den mbóthar agus tá ag dul anonn go Gleann Na Muaighe. Tá sé istig i ndoimhneacht na sléibhe, agus ní shílfeá go raibh a leithéid ann cor ar bith go mbeitheá istig aige. Tá an pollán é féin tirm gidh go bhfuil an sliabh thart air fliuch, báidhte.
    Céad go leith bliadhain ó shoin nuair a bhí na dlighthe peannaidheacha i bhfidhim sa tír seo, agus nuair a bhí na sagairt ar a dtéigheadh ó shaighdiúirí Bhinguim thagadh cor ceann aca annois agus arís go dtí an ceanntar seo, agus cuma fir siubhal air. Deireann na sean daoine gur ins an bpollán sin a léigheadh siad aifreann nuair a thagadh siad.
    Tá binnse ag ceann an pholláin agus deirtear gur annsin a bhíodh áit an altóir.
      1. filíocht