Scoil: Cill Mhór Iorruis

An Sáilín, Co. Mhaigh Eo
Seán S. Ó Cróinín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ins an teach sin. Do mhair an gáladh ó h-ocht a clog san oidhche go lá géal. San mbliadhain 1905 tháinic gáladh mór i gCondae - Mhuigheo agus leagadh dhá thrian de na tighthe agus an teach a bhí ina sheasamh ins an mbhauile seo do cuirreah na paistí uilig ins an teach sin. Do mhair an galadh ó h-ocht a chlog san oidhche go la géal. San mbiadhian 1905, thainic triomacht mór ar feadh an samhraidh agus an F óghmhar, agus a mbliadhian 1920 freisin.
    (1848) do báitheadh beirt fhear óg a bhí ag criniunnui leas. Bhí siad ag fanacht go dtiómochadh an leas. Chuaidh siad amach ag snámh agus báitheadh iad. Fuaradar duine aca deich nóiméid tareis a bháitheadh, agus ní bfuaradar an duine eile go cheann dha mhí. Fuaradar é shíos i g coibh in Eanach,
    1. próisis agus feiniméin
    Áine Nic Oireachtaigh