Scoil: An Cheathrú Mhór

Ceathrú Mhór Leacan, Co. Mhaigh Eo
P. Ó Glacáin

sgadán agus fataí. Bhí sí ag chuir síos an sgadan iomlán. "Déanfaidh a leath thú" arsa an mac.
    Ní bhfuair an bhean bhocht aon déirce ann, acht lán a ghlach de na fúigheóga (sé sin na píosa éadach atá fagta tar éis bheith ag fighdhe).
    Siubhal léithe tamaill mhait go dtáinig sí go teach an talamhaidhe. Fuair sí lóistín oidhche ann, neart bídh agus deoch, agus bhí failte mhó roimpi. Ní go minic tháinig duine bocht cun na tighe aca. Lá ar na bhárach thionntaigh sí abaile.
    Bhí go maith agus ní raibh go dona. Domhnac ina dhiad sin tháinig na buachaillí mar ba gnáthach leo. Tháinig an talliúr agus an fíghdeóir isteach go h-aereach ag damhsadh, agus an talamhaidhe ina dhiadh go chiuin socar.
    Bhí an dinnéar réidhtighthe ag an gcailín óg dóbhtha. Leag sí trí plata ar an mbord ós a gcomhair. Ar phláta an talliúr bhí píosa easach snathad agus snáth. Ós comhair an fighdeóir bhí na fuigheóga, agus ar phláta ós chomhair an talamhaidhe bhí gó breágh beathaidhe.
    AT1455: The Hard‑hearted Fiancée
    Áine Ni Giolla Riogh
    Micheál Breathnach
    c. 50
    Gairmeacha beatha
    Feirmeoir
    Slinneadóir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)
    Slatehill, Co. Mhaigh Eo