Scoil: Baile Mhic Airt, An Rinn

Baile Mhac Airt, Co. Phort Láirge
Tomás Ó Faoláin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    daoine a bhí ann fadó go mbeadh na mairbh go léir timcheall an tighe an oidhche sin. Dá brígh sin (m) nuair a bhíonn an supéar ithte aca, deineann siad an tigh do glanadh agus deineann siad teine mór dos na mairbh. Seo rud eile a déintear an oidhche sin geíbhtear trí báisíní. Cuirtear cré i gceann acu, cré i gceann eile agus fainne sa ceann eile.
    Annsan cuirtear caipin ar agaidh duine. An té a aimsigeann an t-uisge deirtear gurb é is tuisce a raghadh thar fairrge. An té a aimsigeann an cré deirtear gurb é is tuisce a gheobadh bás. An té a
    Máire Ní Thallachán
    Currach na Madraí, Co. Phort Láirge