School: Gleann Beag, Dúngarbhán

An Gleann Beag, Co. Phort Láirge
Caitlín, Bean an Bhreathnaigh

1. Scéal

Bhí fear ag suiridh le cailín óg.

Bhí fear ag suiridh le cailín óg. Chuaidh an fear go dtí mainistir ag díol cruithneachtan. Nuair a bhí sé imthighthe phos an cailín fear eile ó Trágh Mhór. Ins an Sean a cill i dtaobh thuas de Eaglais a chomhnuigh sé féin.
    Nuair a tháinigh sé abhaile bhraith sé imthighthe as an áit í. Fuair sé a tuairisc annsan agus má fhuair ní dhein sé aon mhall acht a dheanamh ar an áit in a raibh sí. Nuair a chonnaic sé í dubhairt sé "Dia is Muire dhuit a chonac is a chiallach". Dubhairt sí "ó Dia linn a dhuine ciaca aniar no anior tú". Dubhairt sé "Ná mé a bhí id' choinne anuradh im dhuine is im Dhia agat". Dubhairt sí an damhas a bfheadar ar bhfaca mé riabh thú.
      1. filíocht
    Caitlín Bean an Bhreathnaigh