Scoil: Mágh Dheilge, An Cheapach (uimhir rolla 9889)

Maigh Dheilge, Co. Phort Láirge
Séamus Ó Banáin

1. Petticoat Loose Agus An Sagart.
    Do bhíodh Petticoat Loose ar an mbóthar idir Caol na Seasc agus Cuilligeáin. Bhí sagart ag gábhailt an bóthar, oidhche ag dul ar glaodhach ola. Capaill diallaite a bhí aige, agus teanghmhuigh sé léite ar an mbothar. Shíl sí ná raibh dada le deunamh aici ach é mharbhú. Cuaidh sí de léim anáirde ar a chúl, ar an capaill; ach fuair sé an stóil a cur air fé bhfuair sí baint leis, agus chuir sé anuas arís é. Fear eile a bhí ag dul fé dhéin mná cabrach, agus buail sí leis. Bhí sí cun é mharbhú, ach d'iarr sé uirthi, ar Son Dia scaoileadh leis, agus thug sé Dia mar fídhne go dtiochfadh sé tar n-ais cúche an oidhche a bhí i n-a ceann. Leig sí leis, agus d'imthigh sé; ach níor chas sé.
    Séamus Ó Banáin