Scoil: Ring, Dalahasey (uimhir rolla 9111)

Coimín na Roinne, Co. Bhaile Átha Cliath
M. Ní Reachtaire

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    agus na planndaí san uisge agus fé dheire in ionadh na coille (Fé-)[?] bhí portach mór breagh le feiceál. Deireann na daoine thart thimcheall aran áit gur chualadar ó na sean-athracha go raibh "mhóin bhreagh" san portach seo, tuairim is céad is fice bliadhain ó shoin. Acht, ag féachaint ar an "gCriathra uaigneach" seo anois, is an dheacair smaoineadh gur "For-Phortach"abhí ann uair amháin - cosamhail le na portacha a chídtear in-iarthar na h-Éireann cuir i gcás. Go deimhin, is ait an sgéal é gur tugadh "Portach na Rinne" ar an áit seo, agus ní úsáidtear mar adhbhar teine acht "gual", agus ní fhaca cuid de na daoine 'san áit agus cuid de na páistíbh freisin - ní fhacadar "fód móna" go dtí cúpla míosa ó shoin nuair atháinig fear ó Conndae Cille Dára ag díol móna 'san cheanntar. "Acht, is ait an mac an saoghal"!
    An Rinn: Anois, an t-ainm "An Rinn" - minigheann muinntir an cheanntair an t-ainm seo i ndá slige. I dtús báire deireann siad gurabh é an bhrígh atá leis na "píosa"
      1. filíocht
    M. Ní Reachtaire