Scoil: Straleel (uimhir rolla 16033)

Srath Laoill, Co. Dhún na nGall
Brian Ó Breisleáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    bríg nó an réasún a bhi leis an t-ainm sin. Dubhairt seisean am ar bit a gcuiridh mé mó mhear i mó bheal agus dheanfaidh mé fead cluinidh an uile dhuine fríd Éireann mé. “Bhal” arsa Fionn béidh tú an fheamhal agam-sa agus bhearfaidh mé liom thú”.
    D’imthigh siad annsin agus casadh fear beag eile ortha. D’fhiosruigh sé de Fhionn an dtabhairfeadh sé leis é agus d‘fiosruigh
    Fionn dó caidé’n t-ainm a bhí air agus dubhairt sé gur Slios Mhac Slios a bhí air. “Caidé ‘n bríg nó an réasún atá leis an t-ainm sin” arsa Fionn. “Tá” arsa an fear beag, “ma bheireann tú cipín bata domh dheanaidh mé long de”. “Bhal” arsa Fionn béidh tú an fheamhail agam-sa agus bhearfaidh mé liom thú”. Annsin d’imthigh siad leobhtha gur casadh fear beag eile ortha. D’fiosruigh sé sin de Fionn an dtabhairfeadh sé leis é. D’fhiosruigh Fionn de caidé an t-ainm a bhí air agus dubhairt sé gur Neart Mhac Neart a bhí air. “Caidé’n brigh nó an réasún atá leis an t-ainm sin”, arsa Fionn. “Tá” arsa an fear beag, “an long a dheanas Slios Mhac Slios thig liom-sa í a iomchur fhad le cuan ar bith ar an domhan”. “Bhal” arsa Fionn, “béidh tú an fheamail agam-sa agus bhearfaidh mé liom thú”.
    AT0513: The Extraordinary Companions
    Mairead Nic Amhlaoibh