Scoil: Straleel (uimhir rolla 16033)

Srath Laoill, Co. Dhún na nGall
Brian Ó Breisleáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    miair bheas sé bliadhain as fiche. “Níl fhios agam sin go dtéidh mé abháile fhad le mo bhean” arsa an fhear. Chuaidh sé abhaile agus d’innis sé an sgéal dó a bhean, “dubhairt sí már mhaith leithe sgaramhainth le duine ar bith aca”. Chuaidh sé síos ar máidin lá ar na bharach agus d’innis sé an sgéal do’n Maighdhean Mára. Is góirid go rabh mac óg aghaibh agus má bheir sibh an mac sin dom nuair a bheas sé bliadhain as fiche bhearfaidh mé bhur saith le bur saoghal dibh. “Níl fhios agam sin go d téighidh mé abhaile fhad le mo bhean”. Chuaidh sé abhaile agus d’innis sé an sgéal duithe, dubhairt sí rud nach bh’faca sé nach rabh oiread curam aici fa dtaoibh dé. D’innis sé an sgéal seo duithe ar maidin lá ar na bharach.
    Níorbh bh’fhada na dhiaidh sin gur rugadh mac óg ann. Achan uair a thigeadh an mhac seo asteach un thoige bhiod an t-athair agus an mhatháir ag caoineadh. Tháinig sé asteach lá amháin agus d’fhiafruigh sé daobhtha
    Toireasa Nic Amlaoibh
    An Bogach, Co. Dhún na nGall