School: Straleel (roll number 16033)

Srath Laoill, Co. Dhún na nGall
Brian Ó Breisleáin

1. Scéal (continued)

Bhí rí sa domhan thiar am amháin agus bhí triúr nighean aige.

(continued from previous page)
    buachaill seo dhá chapall agus cóisde leis fosta. Nuair a chonnaic an t-amadán go rabh aige le ghábhail na bainnse d’iarr sé athchuinge ó’n fháinne culaith an deas a bheith air ó’n bhroig go dtí ‘n hata má bhí culaith deas ar fhear uasal ariamh. Bhí sin air ar a bhomaite. Shuidh sé isteach sa choisde agus ba ghoirid go rabh se ag teach a’ róigh.
    Nuair a chonnaic an tríomhadh níghean é chuir sí a dhá láimh thart fá na mhuineál mar d’aithin sí é. Dubhairt sí le na háthair gurb é seo an fear a shábhail iadsan agus a rinne an ghaisgeamhlacht. Nuair a chulaidh an rí seo thug sé a tríomhadh níghean dó le pósadh. Fuair sé iomlán ríoghachtaigh agus cuairt an róigh. Fuair sé búnas an méid saidhbhearais a bhí ag an rígh. Rinneadh bánrioghan dó a bhean. Pósadh dhá dhearbhrathair an amadán ar dhá níghean eile an róig.
    Ní bhfuair siadsan acht síofruigh beag de shaidhbhearais an róig agus bhí áit comhnuidhe acu fhéin le fágháil. Chait an t-amadán saoghal sona sásta pléasúrha fhad is bhí sé beo.
    AT0301: The Three Stolen Princesses
    Brighid Nic Bhriartaigh