School: An Ghrafaidh (Graffy) (roll number 10130)

An Ghrafaidh, Co. Dhún na nGall
Proinnsias Ua Braonáin

1. Bacach na peiste. Deirtear go rabh peist ins an bacach seo. Nuair a bhéadh sé ag ithe ní thiochfadh leis f’an go socair. Bheadh sé ag rachfaidh anios agus síos an teach agus é ag ithe ins an ám cheadhna. Deirtear go rabh an fear-górta ar an bacach seo. Sin an fáth a tugadh Bacach na Peist air.
    Seán na Léimirighe. Túgadh Seághan na Léimirighe ar an t-oganach seo cionnus go mbéadh sé ag léimirighe thoir sruthan agus árdan. Nuair a béadh sé ag cómhradh leat bhéadh sé ag léimrighe fósta. Fuaireas é cáillte oidhche amhain i n-díog. Bhí oidhche millteanach ann an oidhche roimhe.
    Peadar Leage. Bhí an míonnaigh ag an bacach seo. Nuair a d’iarr eadh an bacach seo rud ort agus gan é a thabhairt do cuireadh sé an míonnaigh ort.
    Peadar Griffin. Bhí an dúil ag an bacach seo in uibheacha. Fósta bhéadh báta mór leis i gcómhnáidhe Dhá n-déanta rud ar bith ar an
      1. daoine de réir aicme
    Seághan Ua Baoighill