Scoil: Doire Luacháin (uimhir rolla 10661)

Doire Luacháin, Co. Dhún na nGall
Máire Ní Bhaoighill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Thug Jack leis an t-achar nimhe agus thug uirthí an pháirc a threabhadh. Bhí an páirc treabhta roimhe an tráthnóna, agus thug Jack leis an t-achar nimhe agus an t-seisreach go sráid a mhaighisteara. “Tabhair amach as m’amharc iad”, arsa a mhaighistir. Thug Jack ar shiubhal iad.
    An tráthnóna ceadhna thóisig an maighistir ag cainnt le na mhnaoi fa Jack. “Thig iarraidh ar Jack rud ar bith a dheánamh”, arsa seisean. “Acht bíodh geall air, go gcuirfhidh mise áit eighin teacht é nach mbéidh deifre air ag teacht arais as”.
    Maidín lá thar na bharach, sgairt an maighistir ar Jack. “Tá poll thall annsin ag dul síos go h-Ifreann. Agus caithfidh túsa dhul síos agus mo athair atá marbh le dhá bliadhain a thabhairt aníos. Tá bearadh dearg air agus aithneochaidh tú mar sin é”, arsa an maighistir. Dimthigh Jack bocht leis, agus stad ná comhnuidhe ní thearn sé go raibh sé ag geaftaí Ifrinn. Diarr (d’feach) sé na geaftaí a fhosgladh acht bhí glas ortha. Bhuail sé na geaftaí leis an bata iarainn agus bhris iad. Isteach leis. Nuair a chuaidh sé isteach bhí deireadh na suidhe thart agus bearaid dhearg ar achan dhuine aca. “Níl fhios agamsa ca bhfuil a shean athair”, arsa Jack. “Acht bhearfhaidh mé aníos an tiomlán aca agus tig leis a shean athair lobhtha a tiocadh
    AT0650**: The Strong Youth
    Seósamh Ó Dochartaigh