Scoil: Druim na Croise (uimhir rolla 10672)

Droim na Croise, Co. Dhún na nGall
Alasdar Mac Daidhir

1. Daoine Caileamhla
    Bhí fear ina chomhnuighe síos i Leitir ám amháin agus sé an t-ainm a bhí air Séamus Ua Gallchobhar. D'éirigh sé maidín amháin agus bhí sneachta mhór ann. Thug sé leis a bhata go cuartughadh lairg gairridhe. Lean sé na garride. Lean sé na lairgeaca rith a lae go dtí go dtáinig an tráthnóna. Cuir sé isteach ins an phónta agus fuair sé gréim air istuigh ins an ponta.
    Bí fear eile i Leitir darbh ainm Nial Ua Baoghall. Achan samhradh chuaidh sé go h-Alban fá choinne an Foghmhar. D'eirigh sé ar maidín amháin nuair a bhí an grian ag éirghe agus siubhal sé go Doire agus béidh sé ar an bád ar an oidhche céadna go h-Albain.