Scoil: Edenfinfreagh (uimhir rolla 8901)

An tÉadan Anfach, Co. Dhún na nGall
Conn Mac Diarmada

1. Scéal (ar lean)

Chuaidh fear go Connacta uair amháin a fhóghluim gaedilge.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    fear gur as Dun-na-Ghall eisean agus go dtainig sé go Connachta a fhóghluim gaedilge. San deireadh d’fiafruigh an fear do’n t-sean-duine caidé an t-ainm a bhí ar theinidh. Dubhairt an sean-duine nar’b é sin an t-ainm a bhí I gConnachta air ach glóir. Bhí leabhar ins an fuinneoig agus d’fiafruigh an fear do’n t-sean-duine caidé an t-ainm a bhí ar an leabar. Dubhairt sé gur ineac. Bhí an cailín ag gabhail fríghidh an teach agus d’fiafruigh sé do caide an t-ainm a bhí ar a leitheid sin dubhairt sé gur diblin. Bhí bróg faoi’n tabla agus d’fiafruigh an fear do’n t-sean-duine caide an t-ainm a bhí ar an bróg. Dubhairt an sean-duine gur cosair bhuinn. Bhí cat na shuidhe cois na teineadh agus d’fiafruigh an fear do’n
    AT1940: The Extraordinary Names
    Cathal O Coilin