School: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Dhún na nGall
Niall Mac Suibhne

le cuid eiteóg an éin sin agus go mbeadh a cuid pluc comh dearg le n-a cuid fola.
    Annsin chuaidh sé go dtí an caisleán a bhí ag n-a athair agus d'innis do goide a bhí de dhíth air. Dubhairt an t-athair leis nach rabh seisean a stapadh. D'imthigh an prionnsa óg leis agus ní deachaidh sé i bhfad gur casadh fear do agus chuir sé ceist air an rabh fhios aige ca h-áit a rabh a leithéid de chailín agus d'iarr seisean air a ghabhail go dtí an áit a rabh. Rï an Domhain ina chomhnuidhe agus go rabh an cailín óg a bhí de dhíth air le fághail annsin.
    D'imthigh an fear óg agus tharraing ar an áit a rabh Rí an Domhain ina chomhnuidhe. Ní deachaidh sé i bhfad ar a bhealach no gur casadh fear beag do a rabh éadach glas air. Chuir an fear beag ceist air cá raibh a thriall agus d'innis sé do. "Bhal," ar seisean, "mholfainn duit mise a thabhairt leat agus dhéanfaidh mé gar maith duit."
    D'imthigh siad leo annsin agus stad mara no mór-chomhnuidhe ní tearn siad gur casadh fear daobhtha a rabh cos iarainn air agus thug siad cuireadh do-san a bheith ag teacht leo fost.
    AT0513: The Extraordinary Companions
    Conall Mac Suibhne