Scoil: Ailt an Chorráin

Ailt an Chorráin, Co. Dhún na nGall
Proinsias Ó Breisleáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    teiceadh go dtí a gcuid currach ach ca dtáinig aon mhac mathar slán as an comhrac ach bhí fear amháin ann darbh ainm Tomas. Nuair a tháinig sé go cruaidh air chuir sé a dhruim le charraig mhoir agus thug a aghaidh ar an námhaid: Bhí ag éirigh go geall leis, nó fear mór urradhanta a bhí ann. Rinne sé gillire de achan duine a tháinig fá fhad urchair dó. An áit ba [tuigh]? ba tanaidhe. Ach san deireadh nuair a bhí sé gnaiteach leis an dream os a choinne, sleamhnuigh fear thart i gcúl na carraige agus suas ar a carr leis agus cnapan mór cloiche i da iomchar aige idir a dá láimh. Chaith sé an chloch síos an ar mhullach a chinn ar Thomas, an méid a bhí in a cheithre chnámha, Thuit Tomas in áit a chonn agus bhí deireadh leis an chath. Agus ón lá