School: Ailt an Chorráin

Ailt an Chorráin, Co. Dhún na nGall
Proinsias Ó Breisleáin

cheile go lá an phosadh.
    Uaireannta eile nuair a bhíodh fear ag brath dul cuig mhnaoí bheireadh sé fear eile leis oidhche áirithe, agus gan dearmad a dheánamh ar bhuideál no ceig uisge beatha a thabairt leobtha fosta. Ar dtús cuirtí thart an poitín cupla [usur]? Bheadh leideadh ag muinntír an toighe caid’n misiún a rabh fútha. Da e nglacadh an bhean an fear mar céile. Beadh oidhche ar doigh san teach an oidhche sin. Ar dtús socruighthí an spré a bhí le fághail ag an mnaoí agus indiaidh sin bhíodh siad ól agus ag ceol go sgairt an choiligh.
    Uair amháin bhí fear ar an bhaile seo agus ca dtiocfadh leis bhean a fhághail san pharoiste
      1. filíocht