Scoil: Caiseal na gCor (uimhir rolla 3294)

Caiseal na gCorr, Co. Dhún na nGall
Donnchadh Mac Giolla Chearr

1. Scéal

Bhí fear bocht agus a bhean n-a gcomhnuidhe comhgarach de choill mhóir. Ní rabh de chloinn acu acht geirrseach bheag amhain trí bliadhna de aois.

Sgeúl:-
    Bhí fear bocht agus a bhean n-a gcomhnuidhe comhgarach de choill mhóir. Ní rabh de chloinn acu acht geirrseach bheag amhain trí bliadhna de aois. Bhí siad comh bocht sin gur mhinic nach rabh oiread acu agus chonbuicheochadh beo iad. Lá amhain chuaidh an fear amach na coilleadh mar ba ghnathach a ghearradh adhmuid. Cha rabh sé i bhfad ag obair go bhfaca sé an bhean aluinn ag na thaoibh a rabh coroin óir ar a ceann." Is mise aingeal na n-Óg" arsa sise agus ó tharla go bhfuil tusa bocht tabhair chugan do phaiste agus bheirfidh mé liom í, agus beidh mé mar mhathair aicí, agus beidh sí i gcomhnuidhe faoi mó churam fhéin."
    Nuair a chualaidh an fear bocht seo bhí athas mór air agus ag sgairtigh ar an pháiste,
    Caitlín Ní Dubhthaigh