Scoil: Gleann Sál (uimhir rolla 12627)

Gleann Sál, Co. Mhaigh Eo
P. Ó Ceithearnaigh

1. (gan teideal) (ar lean)

Bhí ridire ann aon uair amháin agus bhí aon fear déag aige, ach theastaigh fear eile uaidh.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    sé isteac sa gcupan. Caith an sean fear an cupan uisge amac sa sruthan. Nuair a chonnaich an ridire sin d'atriug sé e féin isteac ina eascoin eile agus bí troid mór ag an dhá eascoin sa srutan. Annsin d'atruig an mac e féin isteach ina ge fiadháine agus d'imtig sé leis san aer. Nuair a chonnaich an ridire sin d'atriug sé e féin isteac ina iolra agus lean sé an gé. Annsin chonnaich an gé bean ag cratad coirce agus d'atruig sí i féin isteac ina grána coirce agus tuith sé síos ar an dtalam. Nuair a chonnaich an t-iolra sin datriug sé éféin isteac cheirc agus shíol sí an grana coirce a phiócead, ac d'atruig an grana coirce í féin isteach ina shionnac agus marbaig sé an cearc agus be sin an deiread a leis an ridire.
    AT0325: The Magician and his Pupil