Scoil: Gleann Sál (uimhir rolla 12627)

Gleann Sál, Co. Mhaigh Eo
P. Ó Ceithearnaigh

gcarraig. Bhain sé de a chlóca agus chaith ar an gCarraig é.
    D'imthigh leis nó gur shroich sé an margadh. Casadh fear leis, chonnaic sé na stocaí a bhí ag Mánus, d'fhiafhruigh sé dhó, cé mhéid airgid abhí sé ag iarraidh ar na stocaí.
    An phinghin is aoirde ar an aonach arsa Mánus. Chaith an fear súas pinghin san aér, ní hé sin an phinghin is aoirde ar an Aonach arsa Mánús.
    Tháinic Mánús go dtí fear eile, chaith an fear sin é féin súas pinghin, agus níorbh í an phinghin ab' aoirde ar an Aonach í.
    Tháinic sé go dtí an tríomhadh fear, chaith seisean suas pinghin, go hárd sa spéir, sin í an phinghin is aoirde ar an Aonach arsa Mánus bocht, níor thuig sé an chainnt adubhairt a mháthair leis.
    Ar ais lé Mánus bocht ar a bhothar abhaile go dtí a mháthair.
    Chuimhnigh sé ar an gclóca a chaith sé ar an gcarraig, agus chuaidh sé fe dhéint an chlocha. Núair a tháinic sé go dtí an
    Seán Seóighe
    An Choill Mhór, Co. Mhaigh Eo