Scoil: Mín na Croise

Mín na Croise, Co. Dhún na nGall
Máire C. Ní Choileáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Nuair a tháinig sé fhad le Mullach na Muice fuair sé’n nead agus bhí na banbhain inntí agus mharbhuigh se na rudaí óga uilig le n-a chlaidheamh, agus d’imtigh leis abhaile. Nuair a tháinig an t-sean mhuc go dtí’n nead fuair sí na rudaí óga marbh agus chur sí a bholadh. Fuair sí suas leis ag srath gluinsigh agus leirg [sgaramhaint]? le iomlán na madaidh sgaol se gluinnreach léithe, agus marbhuigh sí an madadh. Fhad is bhí an muc ag marbhadh an mhadaidh bhí sise breith as. Nuair a fuair sé fhad le graiftímh, fuair an mhuc suas leis agus annsin, sgaol sé grafach leíthe agus bhí seisean ag breith ar. Marbhuigh sí an madadh sin agus fuair sí suas leis féin ag loch Muc. Thoisigh an bert ag troid. Leag an muc ar a dhá ghluín é. Nuair a d’éirigh sé arais chuir sé a mhean ann a beul agus rinn sé fead. Si
    “Siud fead an Fheardómhain” arsa Fingheal “ma tá sé beo” bhí sí ag cioradh a cinn agus bhí a cuid gruaige anuas léithe. Thug sí an rása le cuideadh le n-a déarbhrathar. Nuair a tháinig sí fhad le loch Finne, thug sí leithe trí
    Máire Uí Choileáin
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)