Scoil: Mín na Croise

Mín na Croise, Co. Dhún na nGall
Máire C. Ní Choileáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    siubhal leis frid an Frainnc ariamh agur bain sé amach Caislean an Ríogh amach. Bhí Mac an Ríogh agus an cailín le posadh lá-tar-na-barach. Connaic an cailín é ag tarraingt ar an Caislean agus reath sé í na aireachas.
    D'iarr síair a cladach a baint amach agus go rabh fáinne aicí-sa a coinn eacadh beo faoi na fairrge íad.
    Chuaidh siad amach san fairrge agus tháinig stoirm ortha agus sgaradh ó nachéile iad. Táinig seisean a baile agus bhí lughthair air go rabh sé slán. Lá amháin chuaidh sé de léim amach san fhairrge agus bain amach an t-oilean a bhfuair sé cailín. Dubhairt seanduine go rabh fios aige c'en ait a rabh an cailín. Dubhairt sé gur inghin do Riogh an Domhain Tios a bhí sa cailín seo agus go dtabhradh sé eolas an bealuigh do go dtí a h-ait. Thug an seanduine cóta uisge d'on fear agus d'iarr ar a gabhail sios go dti an tobar agus é léigin sios ann. Rinne sé seo agus ba goirid go rabh sé sa Domhain Tíos agus casadh bean do agus D'fhiafruigh sé dithe cé toigh a
    Cathal Mac Giolla Easbuic
    Aindreas Mac Giolla Easbuic