School: Boltifree (roll number 9764)

Buailte Fraoigh, Co. Dhún na nGall
Máire E. Nic a Teachlain; Áine E. Ní Ghallchobhair

1. Scéal

Bhí fear ann i bhfad ó shoin agus bhí bean agus sgaifte mór páiste aige.

Bhí fear ann i bhfad ó shoin agus bhí bean agus sgaifte mór páiste aige. Fear maith a bhí ann ar gach dóigh ach go díreach go rabh dúil san ól aige. Ní rabh aon phinginn a shatróchadh se nach gcaithfeadh sé le ólacgan. Bhí teach sibín comgarach dó agus ba ghnáthach leis a dhul ann achan oidhche. Oidhche amháin choimheadh a bhean é go dtí go bhfacfa [?] sí é ag dul ann. Chuir sí na páistí a luighe agus d'imthigh leithe go teach an t-sibín. Nuair a chuaidh sí isteach fuair sí a fear féin agus buideál aige agus é ag cur thart uisge beatha. Thug sé gloine dá bhean fhéin agus nuair a bhí sin olta acu d'éirigh an bhean fuair sí buideál eile agus thoisig sí dá rann thart. Nuair a bhí sin déanta thoisigh fear eile agus chuir sé thart buideál. Bhí an bhean ag leigint uirthí fhein go rabh sí ag
    Máire Ní Éichthighirn
    An Ailt Leathan, Co. Dhún na nGall