Scoil: Eanach (An Mhainistir) (uimhir rolla 11675)

An tEanach, Co. na Gaillimhe
An Br. Mac Ualgairg

1. Aimsear na Géarleamhna
    Deirtear go mbíodh na sagairt ag léigheadh Aifreann i mbaile an bhóthair in aimsear na pían-dlighthe. In áit ar a dtugtar "Gleann an t-sagairt." Nuair a bhídís ag léigheadh an Aifreann. léighidís é inghan fíos do na Sasanaigh. Núair a béiread na Sasanaigh ar na sagairt bainidís an ceann díobhtha agus díolaidís íad ar cúig púint an cean[n.] Bíodh na Sasanaigh ag baint an talamh maith de na daoine bochta agu[s] beiridís droch talamh díobhtha. Mícheál agus Cáit Ó Meachair a thug é seo dom.
    Bhíodh máighistírí talmhan ann an uair sin. Bhíodar go h-an chrúaidh ar na daoine. Bhaineadar an tala[mh] dóibh agus thugadar do daoine eile é. Bfhéidir do na daoine a bheith ag obair ar sé pinghinn an lá. Thugadar an talamh ba measa dóibh. Na sagairt do bhí ann an úair sin bfhéigin dóibh a dul i bfolach ó na Sasanaigh. Cúadar amach i measg n[a] gcnoc nó í tighthe beaga agus lé[?]
    1. am
    Bean Uí Mheachair