Scoil: Scoil Níoclás (Cailíní) (uimhir rolla 4502)

An Cladach, Co. na Gaillimhe
Eibhlín Bean Uí Mhoráin

Ar an leathanach seo

1. Bhí beirt fhear ag dul amach ag iascacht ar Dug na Gaillimhe maidín le h-eírighe na gréine tuairim dhá bhliadhain ó shóin agus chonnaic siad bean ag baint luibhe ag an mBalla Fada agus nuair a chonnaic fear acú í, chrom sé síos sa mbád agus dubhairt sé leis an bhfear eile cromadh go raibh an bhean ag baint luibhe agus go bhfuigheadh an chéad duine a d'fheiceadh sí bás. Sin safóid adeir an fear eile agus níor tug sé aon áird air. Bhí an bád ag seóladh amach nuair a sheas an bhean suas agus chonnaic sí duine de na fir ina sheasamh sa mbád. Cúpla nóimeád 'na dhiaidh sin tháinig stoirm mhór agus sgiobhadh amach as an mbád an fear agus báitheadh é. Deirtear gur tógadh é in áit an fhear a bhí leigheasta ag an luibh.
    Caith Ní Biadha
    Cnoc an Dalláin, Co. na Gaillimhe