Scoil: Órán Mór (B) (uimhir rolla 4506)

Órán Mór, Co. na Gaillimhe
Micheál Ó agus Máire Bean Uí Shuilleabháin

1. (gan teideal) (ar lean)

Bhí beirt Rí ann fadó. An Rí Éireannach agus an Rí Shasanach.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    Sasanach é. Annsin shuidh siad síos ag an dinnéar. Acht ní raibh noiméad caithte gur thuit an Sasanach marbh. Bhí an chaptaoin an-buidheac de'n cailín mar shabháil sí a shaoghal dó. Rug sé leis annsin an cailín agus pósadh iad. Caith siad a shaoghail go compórtach le na céile an fhad a mhair siad.

San am fadó bhí beirt dearbhráthair ann. Bhí duine aca an-bhocht...

San am fadó bhí beirt dearbhráthair ann. Bhí duine aca an-bhocht agus an duine eile an-saidhbhir agus bhí sé an-túatach. Is minich abéadh rudaí ag teastáil o'n duine bocht agus nuair a théigheadh sé chuig an dearbhráthair saidhbhir ghá iarraidh is beag an fáilte abéadh roimhe. Déareadh an dearbhráthair leis Bhéarfaidh mé dhuit an uair seo é acht an chéad uair eile a bhéas aon rud ag teastáil uait, téigh chuig an áit shíos ghá thóirigheacht. Níor bhfada go raibh rud eile ag teastáil ó'n duine bocht agus bhí fhios aige go maith da dtéigheadh chuig an dearbhráthair saidhbhir gur beag an fáilte abhéadh roimhe. Dubhairt sé leis féin go rachadh sé go dtí an áit shíos. Bhí sé ag dhul síos agus ag dhul síos go dtáinigh sé chuig an áit. Bhuail sé ar an doras agus leigeadh isteach é. Chonnaich sé gach dathanna de theine ann. Bhí na céadta daoine ann agus bhí
    AT0565: The Magic Mill
    Máire Bean Ní Seacnasaigh