Scoil: Baile an Leasa (uimhir rolla 15561)

Baile an Leasa, Co. na Gaillimhe
Treasa Bean Uí Mhathghamhna

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Tá an teampall nua í nDún Mór ag dul theas agus thíar agus tá an sean reilig ag dul thíar. Tá crann mór i lár an teampaill í gCeallúnaigh. Tugtar "teampaillín'' ar an reilig sin agus tugtar "gort teampaill'' ar an ngirt in a bhfuil an reilig suidthe. Bhí teampall ins an gort sin an am fadó ach níl fios ag aon duine air anois.
    Tugtar "teacht na paisdí'' ar an reilig í "mbaile An leasa'' agus nuair a raibh na daoinibh ag tógáil cloiche ins an reilig sin fuair síad cnámha. Tá cúpla í seana craiseanna agus leacracha ins an reilig í reilig Ceallúnaigh. Tá trí cailíní curtha í gCarrtilla mar prodasdúnaigh atá ionntu. Tá reilig eile i dtobar na gelog ar a tugtar An Túir.
    Níl aon daoiníbh churtha anois í sean reilig í nDún-mór ach ins an am fadó nuair abhí síad ag dúnadh na reilige. Diorradar ar na daoiníbh ins an bparroiste ar mhaith leo abheith churtha ins an sean reilig. Thug tuairim achmhar a ainmeacha isteach agus bhí céad aca abheith curtha ann. Tá uair amháin leis féin tuairim leathmhíle ó nDún Mór agus tá sean bhean curtha ann. Bí droch galair aici agus ní raibh cead ag a muinntir í a cuireadh in aon reilig ins an bparroisde.
    Nóra Ní Mhiadhacháin
    Cill Liamhna, Co. na Gaillimhe