Scoil: Cillíní Díoma (uimhir rolla 15071)

Cillín a Díoma, Co. na Gaillimhe
Uinsionn Ó Conáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    canna uisce agus chaith sí isteach san chuinneóig é, agus le sin léim an taidhbhse amach aistí agus ar shiúbhal leis go tiugh géar is thiocfadh leis.
    Núair a chonnaic an cailín seo, thuit sí i laige. Cuireadh a luighe í agus núair thainic sí aicí fein arís dubhairt beán a' toighe nár chóir a bheith a' iarraidh barraidheacht "Bhí an ceart agat" arsa sí. "Bhí ár sáith ime againn." "Ghnidheann go leor gnaithe i gcómhnuidhe.
    Bhí go maith agus ní rabh go h-olc; ní dearn an gasúr stad nó sgíth go rabh sé giota maith ar shiubhal. Annsin shuidh sé ar thaobh an bhealaigh mhóir agus deir sé leis féin. "nach orm do bhí an t-adh." Má bhfúair sí maide na cuinneóige, bhíodar reidh liom nó bhrisfeadh sí mo chloigeann le buille amháin."
    "Sí Máire (an ghirseach) a d'innis sin duithe. Gheobhaidh mé cothrom na Féinne lá inteacht agus b'é féin a fhúair é agus a saith leis." Cúpla oidhche in a dhiaidh bhí an bheirt ag siubhal thart fá'n bhán agus dubhairt sé leithí, "Rinne mé dearmad do mo bhata agus an bhfanóchaidh tú anseo go dtaraidh mé arais." "Fanóchaidh" arsa sise.
    Cá deachaidh seisean ach annsoir bean a'toighe agus a innse duithe gur chúala sé an cailín a radh le beirt fear go rabh an